Dude četveroglasne

Naziv: Dude, bilogorske dude, moslavačke dude, četveroglasne dude
Područje: Bilogora, Moslavina, dio Posavine, Prigorje, Hrvatsko Zagorje

Četveroglasne dude u svirali imaju tri piska, a dodamo li tome i pisak u trubnju, na tim dudama mogu istovremeno zazvučati četiri različita tona. Zbog toga ih i nazivamo četveroglasnim dudama, za razliku od gajdi koje su troglasne. Tonovi koji se mogu odsvirati na dudama F tonaliteta su: F, G, A, B, C i D (prvi pisak zvan još petak ili melodijska svirala), osnovni ton F i kvarta C (drugi pisak, tj. desna ili prateća svirala), te oktava F (treći pisak ili palčenjak). Trubanj ili bordun uvijek proizvodi duboki, osnovni ton F.

Ono što je posebnost svirke na dudama je ‘’titranje’’. Dudaši su to ‘’titranje’’ postizali tresući rukom pod kojom bi bila mješina, udarajuči ritmično prstima po donjim rupicama svirale ili tako da su se čitavi drmali i poskakivali. Upravo zbog toga je svirka na dudama specifična i neobična – titrava je kao i brežuljkasti krajevi u kojima su dude nekada svirane.

Na slici lijevo su četveroglasne dude s laktačom. Četveroglasne dude su gotovo potpuno nestale iz hrvatske folklorne tradicije, a ponovno ih je rekonstruirao i izradio Stjepan Večković.

IZRADA GLAZBALA: Stjepan Večković, 098 275 211, gajde.hr@gmail.com