Biografija

Grb obitelji Večković

”29. studenog 1558. turska četa od 1000 momaka došla pred Koprivnicu, te zapalila predgradje njezino. Ali na to se digoše kapitani Krsto Ungnad, Jakov Sekelj, Vid Halek, zatim vojvode Večković i Margetić, pa se oboriše na vračajuće se Turke kod Gjurgjevca. U Ijutom kreševu potjeraše ih u bijeg, ubivši 150 i zarobivši 120, te oslobodivši mnogo kršćanskoga roblja.” – fragment teksta iz knjige Povijest Hrvata.

Obitelj Večković je stara, hrvatska, plemička obitelj čiji je grb opisan je u djelu ”Plemstvo Hrvatske i Slavonije” tiskano u Nunbergu 1899. godine. Grb je sačuvan na pečatima Ivana Večkovića iz 1649. i Jurja Večkovića iz 1681. godine. Pečati su pohranjeni u Hrvatskom državnom arhivu. U Hrvatskom saboru proglašeno je 1607. plemstvo Matiji Večkoviću.

 

 

Stjepan Večković

Rođen je 16. listopada u Zagrebu, a djetinjstvo je proveo u mjestu Mihovljan u Hrvatskom zagorju.

Od djetinjstva se bavi slikanjem i crtanjem, a još kao mali dječak znao je izrađivati svirale od stabljike maslačka. Krajem osnovne škole te za vrijeme srednje škole svirao je klarinet u Mihovljanskoj limenoj glazbi, a nakon toga je studirao strojarstvo u Zagrebu. Pred kraj studija počeo je intenzivno slikati te je nastalo oko stotinjak ulja na platnu, od kojih se neka nalaze u Australiji, Danskoj, Austriji, Njemačkoj te SAD-u.

Godine 1991. učlanio se u SKUD “I. G. Kovačić”, gdje se prvi put susreće sa starim, tradicijskim, hrvatskim glazbalima. Prva tradicijska glazbala koja je prosvirao (pod vodstvom Đure Adamovića iz Pule) bila su: slavonske gajde, istarski mih i šurle.

Te iste godine mu je sviranje sopila, posebno sviranje u dvije sopile istovremeno, pokazao nadaleko poznati majstor Ivan Radić iz Rijeke.
Od 1995. godine član je Ansambla narodnih plesova i pjesama Hrvatske “LADO”, a iste godine započinje i suradnju s etno grupom LEGEN i Lidijom Bajuk.

Svirajući starohrvatska tradicijska glazbala proputovao je skoro cijeli svijet (Australija, Novi Zeland, Indija, Brazil, Argentina, Čile, Urugvaj, Meksiko, SAD, Italija, Španjolska, Njemačka, Belgija, Francuska, Mađarska, Slovačka, Češka, Poljska, Irska, Škotska, Bjelorusija, Albanija, Grčka, Turska, Rusija, Ukrajina, Malezija, Japan, Kolumbija, Oman … itd).

Surađuje s mnogim poznatim, domaćim i svjetskim, glazbenicima. Sudjeluje u stvaranju glazbe za razne kazališne predstave i filmove (Transatlantik, Nebo sateliti, Bogorodica, Družba Isusova, Konjanik, Jozef…itd). Mnogi glazbeni projekti u kojima je sudjelovao kao suautor ili glazbenik su dobitnici diskografske nagrade PORIN.

Piše pjesme i kratke priče, piše tekstove o tradicijskim glazbalima za razne časopise (KANA, Smib, Drvo, Croatia Airlines, Status, itd.) te školske udžbenike.

Izrađuje i svira gotovo sva starohrvatska tradicijska puhačka glazbala, te niz godina vodi seminare, škole folklora i radionice o njima širom Hrvatske i u inozemstvu. Rekonstruirao je i obnovio mnoga glazbala koja su gotovo nestala (dude, strančicu, trstenice, gunge…).

radio1Dobitnik je nagrade Hrvatske glazbene unije za najistaknutijeg instrumentalistu na tradicijskim glazbalima za godinu 2000. i 2002. Godine 2003. objavio je prvi samostalni CD pod nazivom “VJETAR KOJI DODIRUJE TRSTIKU”.

Dva puta za redom je predstavljao Hrvatsku na Eurosongu, godine 2005. kao član ekipe “BORIS NOVKOVIĆ feat. LADO members” u Kijevu (Ukrajina), te godine 2006. kao član ekipe Severine Vučković u Ateni (Grčka).

Kao izvođač i predavač sudjeluje na međunarodnim gajdaškim festivalima kao što su: Piping Live (Glasgow-Škotska), Gajdovačka (Slovačka), William Kennedy Piping festival (Irska), itd.

Urednik je i voditelj radio emisije “HRVATSKO NARODNO BLAGO” koja se već niz godina, svake subote, u vremenu od 20:30 do 22:00, uživo emitira na HRVATSKOM KATOLIČKOM RADIJU.

Osnivač je i voditelj CENTRA ZA TRADICIJSKA GLAZBALA HRVATSKE, HRVATSKOG GAJDAŠKOG ORKESTRA i GAJDAŠKE AKADEMIJE.