Croatian bagpipe orchestra

Hrvatski gajdaški orkestar djeluje već niz godina uspješno promovirajući hrvatsku tradicijsku glazbu širom Hrvatske i u inozemstvu. Nastup orkestra je jedinstven i atraktivan jer osim što sviraju razna tradicijska glazbala, članovi orkestra i izvrsno pjevaju. Svoj nastup izvode isključivo na starim, hrvatskim, tradicijskim glazbalima kao što su: dvojnice, diplice, bajs, samica, gajde, dude, tambure, te razna druga glazbala (ljerica, mih, diple, itd.).

Orkestar, ovisno o potrebi, izvodi folklorni ili etno program. Folklorni program se izvodi u narodnim nosnjama, sviraju se i pjevaju isključivo hrvatske tradicijske pjesme iz raznih krajeva i prilagođen je izvođenju na raznim folklornim događanjima, smotrama, festivalima, sijelima, itd.

U etno programu orkestar izvodi izvorne i autorske pjesme i melodije, obrađene na moderniji način, te u kombinaciji s drugim glazbalima (tambure, violina, bubanj, razna druga ritmička glazbala i ritmičke podloge).

Također, ovisno o potrebi i dužini programa, članovi gajdaškog orkestra mogu nastupiti u kombinacijama od samo dva, tri ili četiri glazbenika (za kratke nastupe do desetak-petnaestak minuta) pa do osam ili deset glazbenika (za nastupe do sat vremena ili cjelovečernje koncerte).

Osnivač i voditelj Hrvatskog gajdaškog orkestra je Stjepan Večković, solista na tradicijskim glazbalima u Ansamblu Lado, izrađivač starih glazbala te voditelj brojnih školi folklora, seminara i radionica.